Laden van de site...

 
duitse wortels


De eerste keer dat ik over de Heimat Vertriebenen hoorde was in Tsjechiƫ in de zomer van 2019. Ik had er nog nooit van gehoord. Bij velen deed ik navraag. Ook zij wisten niet waar het over ging.

Heimat Vertriebenen zijn Duitsers uit Oost Europa die na de tweede wereldoorlog gedwongen werden hun huis en haard te verlaten. Ze verloren hun werk en al hun bezittingen. Ze mochten alleen een koffer meenemen. Dit was een beslissing van de geallieerden, die vonden dat Duitsland te groot was en kleiner moest worden om een nieuwe wereldoorlog te voorkomen. De verdrijving van Duitsers was ook de wraak van vele Polen die enorm geleden hadden in de tweede wereldoorlog.

Het kan zijn dat het bij deze deportatie ging om 12 miljoen mensen. Velen overleefden de reis niet.

De geschiedenis wordt geschreven door de overwinnaars. Het perspectief dat ook Duitsers zelf slachtoffer zijn geweest van wat Hitler heeft aangericht heeft bij ons minder nadruk. Maar langzamerhand is er wel meer aandacht voor het verhaal van de Heimat Vertriebenen.

In Oost Europa is dit onderdeel van de tweede wereldoorlog veel meer bekend.

Laura Starink vertelt het verhaal van haar opa en oma, die de ontberingen van na de tweede wereldoorlog niet overleefden. En hoe het ging met haar moeder en haar oom en tantes.

Buitengewoon aangrijpend.

download document