Laden van de site...

 
-----

lezingen

1. Past het christelijk geloof in de moderne wereld?

In een Powerpoint-presentatie ga ik kort in op het moderne wereldbeeld. Vervolgens worden verschillende strategieën besproken om het christelijk geloof aannemelijk te maken in de moderne wereld. Ik spreek over de benadering van het fundamentalisme. Vrijzinnige interpretaties van het chreistelijk geloof. Filosofische godsbewijzen die tegenwoordig weer in discussie zijn. Belangrijke elementen in mijn eigen benadering zijn het unieke van het Bijbelse getuigenis en het geloof in wonderen.

2. Bestaat er zo iets als het paranormale?

Een aantal video's worden getoond over paranormale ervaringen.

Ingegaan wordt op de publicaties van de sceptische beweging en mijn ervaringen met een aantal vertegenwoordigers van de sceptische beweging.

Mijn eigen standpunt is dat er wel degelijk geheimenissen zijn. Maar daarmee zijn alle problemen niet opgelost.

3. Israel - Palestina

Powerpointpresentatie met verhalen van mensen en filmfragmenten.

Het is ook mogelijk het zwaartepunt van de lezing een meer theologisch karakter te geven. Dan zal het gaan over de achtergronden van het christenzionisme en een evaluatie ervan vanuit de Bijbel.


cursussen

Deze zittingen hebben maximaal 20 deelnemers en duren 2 uur. Er zit een behoorlijk tempo in en er worden teksten gelezen.

1. De schepping als theologisch probleem

In de eerste eeuwen van onze jaartelling nam de beweging van de gnostiek het standpunt in dat de schepper God niet dezelfde God kan zijn als de God van Jezus Christus. De katholieke kerk kon hier niet in meegaan. Toch blijft het geloof in een goede schepping spanningen oproepen. 

Tijdens deze cursus zullen we een aantal teksten lezen en proberen wegwijs te worden in het onderwerp.

2. Het boek Openbaring -  2 maal 2 uur.

In de inleiding wordt aangestipt tot wat voor extremiteiten het geloof in het Einde van de wereld heeft geleid. Vervolgens wordt de denkwereld van twee Amerikaanse auteurs onder de loep genomen. Zij geloven dat je spectaculaire conclusies kunt trekken als je de Bijbel naast de krant legt.

Daarna volgt het belangrijkste deel: kunnen we de toekomst voorspellen aan de hand van de Bijbel? Wie de teksten nauwkeurig leest ontdekt dat verwachting van de Dag des Heren in de Bijbel dynamisch is en sterk geworteld is in de eigen tijd waarin de uitspraken werden gedaan. 

Ook is er aandacht voor de artistieke uitingen in verband met het boek Openbaring.

3. De oude kerk als bron van inspiratie

Het oorspronkelijke christendom was een radicale beweging die gekenmerkt werd door eenvoud, een grote toewijding en vergaande onbaatzuchtigheid. Als de kerk in onze tijd zich oriënteert op het geloof van de oude kerk zal de kerk weer een groeiende kerk worden.

4. De verschillen tussen de evangeliën

Over de kenmerken van de vier evangeliën worden vaak uitspraken gedaan die maar zeer ten dele kloppen. In twee uur tijd proberen we een steekhoudende analyse te maken van de verschillen tussen de evangeliën.

Het belang van dit onderwerp is dat we veel preciezer onder ogen krijgen wat de evangeliën over Jezus zeggen.

De vaststelling van pluralisme in het Nieuwe Testament vergroot onze tolerantie ten opzichte van uitwerkingen van het christelijk geloof waar wij ons minder mee verwant voelen. De christelijke wereld is heel veelvormig. Dit gaat terug op het Nieuwe Testament zelf.